milenishte.org
One tequila, two tequila, three tequila, floor.

Славянка (Алиботуш): х. Извора - х. Славянка - Гоцев връх - м. Ливада - х. Извора

10 и 11 април 2010 г.

Изтегли GPS трак

Тракът на втория ден е правен при зимни условия и има участък, който сме минавали напряко, а не по пътеката. Началото на този участък е маркиран с waypoint - намира се в гората под Царев връх, точно на мястото, където пътеката излиза до един улей, който при сняг изглежда доста лавиноопасен. След Царев връх сме се движили само по пътеката.

Почти всички точки са взети от тези 2 трака. Благодаря на хората, които са ги правили, бяха много полезни, особено по време на гъстата мъгла, която ни застигна на слизане.

В гората маркировката е хубава, достатъчно начесто, с табели по дърветата. По билото е с добре изразена пътека и маркировка по камъните, които при сняг не се виждат. Без да претендирам за компетентно мнение, мисля, че в този си участък маршрутът е опасен при повече сняг. Граничната бразда минава по ръба на пропаст, където има предпоставки за образуването на козирки, а от българската страна склоновете имат достатъчно голяма денивелация, за да образуват лавини при подходящи за това условия.

Телефонът на хижа Славянка е 088 2966221. Хижарят Любен е много гостоприемен. Предлага храна при предварителна заявка. По принцип стои там целогодишно, но има случаи когато отсъства за малко, затова е добре да се проверява предварително.
На хижа Извора няма обхват, може да се направи връзка с човек в с. Петрово на тел. 074322/287 или 089 9209979. Има хижар целогодишно.


1 ден: х. Извора - с. Голешево - х. Славянка
с. Голешево

Дължина: 15.6 км

До хижа Извора стигнахме с кола. Минава се през село Петрово, на края на селото има дом за деца и след него пътят се разклонява - наляво е за х. Извора, а надясно е за с. Лехово.
Ние оставихме колата на х. Извора. Има вариант да се спести ~3.5 км от ходенето по асфалта и на отиване и връщане, ако колата се остави на разклона, където започва черния път до Ливадите със синя маркировка. Мястото е обозначено с информационни табели и там е пресечената точка на маршрутите от двата дни. Нямам информация дали е безопасно за колата, но хората в района изглеждаха благонадеждни.

х. Извора до с. Голешево: 7 км асфалт, който на места е в лошо състояние, но може да бъде минат с лек автомобил. Става много лош чак близо до селото.

с. Голешево до х. Славянка: 8.6 км черен път.
На около 4.5 км след с. Голешево има разклон с маса и пейки. Там трябва да се завие надясно. По левия път също се стига до хижата, но е по-дълъг.

2 ден: х. Славянка - Царев връх - Гоцев връх (Алиботуш) - Ливадите - х. Извора
Изгрев над Славянка

Билото на Гоцев връх гледан от
Царев връх

Дължина: 24 км

Първо има около 1 км връщане по маршрута от предишния ден до разклона за Парилския проход, където има изоставена постройка, бивш проект за хижа.

От разклона се тръгва по пътека нагоре през гората, дълга 3 км, която накрая подсича от дясно вр. Койнар и излиза на място с хубава панорама.

След това пътеката извива и навлиза отново в гората. След около 1 км се стига до стръмен улей, където изоставихме пътеката. От там до Царев връх се качихме директно без да следваме маркирания маршрут.

От Царев връх маркираният маршрут продължава на югоизток към гранична пирамида 103, която се вижда от върха и се намира на около 900 м разстояние.

След достигането на тази гранична пирамида, чак до отклонението за вх. Шабран и Ливадите, маршрутът върви по граничната бразда. Разстоянието от тази пирамида до Гоцев връх е около 4 км.

След Гоцев връх се върви по браздата още около 1.5 км до гранична пирамида 98, където границата извива на запад, а нашия маршрут на север, изкачва вр. Шабран, който е само с 20 м. по-нисък от Гоцев връх и след това върви само надолу по ръба на това възвишение, навлиза в гората и стига местността Ливада.
От вр. Шабран до м. Ливада е около 2.5 км. Стигайки местността, в ляво има някаква къщичка, а срещу нея в дясно, има чешма и пейки, където може да се почине удобно.

След това място за почивка пътят продължава по черен път, маркиран със синя маркировка и достига до асфалтовия път между хижа Извора и село Голешево. Има стръмни пътеки, които секат част от пътя и трябва да се внимава да не се пропуснат, тъй като са отбелязани с цветни парцалчета и каменни пирамидки, докато основната синя маркировка продължава по черния път. Това спестява около 2,5 км. Първият разклон се намира на около 1.5 км от мястото за почивка. След това има още 2 разклона, като всеки следващ започва точно от мястото, където сте стъпили на черния път.

От първия такъв разклон до асфалтовия път, където е кръстовището с информационните табели е около 3.5 км.

След още около 3.5 км се достига х. Извора.


Ден 2: графика на денивелациятаПоследна редакция: 22 април 2010 г.


Last update: 06.02.2016, contacts: milenishte@gmail.com, Skype: milenishte